sobota, 18 lipca 2009

Karaś złocisty /Carrassius auratus/

Potocznie nazywany jest złotą rybką. Od młodego karpia koi odróżnimy go po braku pary wąsów na pysku. Ryby te dorastają do 20-30 cm i mają wiele oryginalnych form. Złociste, pomarańczowe i czerwone okazy są standardem. Spotkamy również karasie wielobarwne, np. biało-czerwone. Popularnością cieszą się też rybki pstrokate, z czarnymi, niebieskimi, fioletowymi, czerwonymi czy żółtymi przebarwieniami - noszą one miano karasi Shubunkin. Niektóre mają wydłużone płetwy i potocznie nazywa się je kometami. Złote rybki łatwo oswajają się i potrafią jeść nawet z ręki. Już w drugim roku życia osiągają dojrzałość płciową i przystępują do godów. W przeciwieństwie do innych ryb u karasi zawsze możemy liczyć na potomstwo. Młode ryby początkowo są szare i w niczym nie przypominają rodziców; kolory i inne cechy niekiedy pojawiają się dopiero po roku. Karasie to idealne ryby do oczek i dla każdego, ponieważ łatwo je utrzymać i są tanie. Kosztują od 4 do 10 zł.

Wymagania. Każde oczko, nawet z mulistym dnem. Aby ryby mogły zimować pod lodem, zbiornik powinien mieć min. 1 m głębokości. Temperatura wody - od 3°C w zimie do 30°C latem, pH 7-8. Przy dużej liczbie ryb konieczne jest filtrowanie, w zimie i latem podczas upałów napowietrzanie. Karasie odżywiają się żyjącymi w mule drobnymi zwierzętami i delikatnymi kawałkami roślin. Uwielbiają też karmę ze sklepu, którą zjadają z powierzchni. Bujna roślinność podwodna sprzyja składaniu ikry. Karasie rozmnażają się bez opamiętania, dlatego ich pogłowie trzeba redukować. Inaczej nie przetrwają zimy pod lodem czy gorącego lata.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz